Perbedaan Pengetahuan Ibu Hamil Tentang Kebutuhan Gizi Ibu Hamil Sebelum dan Sesudah Penyuluhan di desa Joho Kecamatan Wates Kabupaten Kediri
DOI:
https://doi.org/10.35890/jkdh.v9i2.167Keywords:
PENGETAHUAN, KEBUTUHAN GIZI, HAMIL, PENYULUHANAbstract
ABSTRAC
When pregnant mothers should eat foods that contain nutritional value of high quality does not mean expensive food. Nutrition at the time of pregnancy should be increased up to 300 calories per day (Walyani,2015:88). Compared to the mother is not pregnant, the need for the mother will increase protein 68%, folic acid 100%, calcium 50%, and iron 200-300% (Sukarni,2013:115. The purpose of this research is to know the knowledge difference of pregnant women about the nutritional needs of pregnant women before and after the counseling in the village Joho Wates District Kediri Regency. This research uses experimental methods. The population of all expectant mothers in the village of Joho Wates District Kediri 18 people. Sampling techniques use a total sampling. The variables of this research use in this study, free variables are counseling about nutritional needs in pregnant women. In this study, a bound variable is the knowledge of pregnant women about nutritional needs in pregnant women. Therefore, more active health officers are expected to provide counseling. Based on the results of the analysis Ha received which means there is a difference in the knowledge of pregnant women about nutritional needs in pregnant women before and after counseling. The results of the statistical test conducted by SPSS with the formula Wilcoxon Match Pairtest on 18 respondents calculated using the computer showed a Z value of-3,740 with a signification value (σ) of 0.000 (σ ≤ 0.05).
Downloads
References
Ariani, A. Putri. 2014. Aplikasi Metodologi Penelitian Kebidanan Dan Kesehatan Reproduksi. Yogyakarta : Nuha Medika
Hamdani, M. 2013. Promosi Kesehatan Untuk Kebidanan.Jakarta : CV Trans Info Media.
Hidayat, A. A. 2014. Metode pnelitian Kebidanan dan Teknik Analisis. Jakarta : Salemba Medika
MB, Arisman. 2010. Gizi dalam Daur Kehidupan. Jakarta : Penerbit Buku Kedokteran EGC
Maulana, Heri D J. 2009. Promosi kesehatan. Jakarta : Penerbit Buku kedokteran EGC
Mubarak, Wahit Iqbal. 2011. Promosi Kesehatan Untuk Kebidanan. Jakarta : Salemba Medika
Notoatmodjo Soekidjo. 2010. Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta : Rineka Cipta
__________________.2016. Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta : Rineka Cipta
Nursalam.2011. Konsep Dan Penerapan Metodologi Penelitian Ilmu Keperawatan. Jakarta : Salemba Medika
Prawirohardjo, Sarwono. 2014. Ilmu Kebidanan. Jakarta : Bina Pustaka
Setiawan dan Saryono. 2011.Metodologi Penelitian Kebidanan DIII, DIV, S1, Dan S2. Yogyakarta : Nuha Medika
Sugiyono, 2017. Statistika untuk penelitian. Bandung : Alfabeta
Sukarni dan Margareth. 2014. Kehamilan, Persalinan, dan Nifas. Yogyakarta : Nuha Medika
Susanto, Andina vita. 2015. Asuhan Pada Kehamilan.Yogyakarta : Pustaka Baru Press
Triyana, Yani Firda. 2013.Panduan Klinis Kehamilan dan Persalinan. Yogyakarta : D-Medika (Anggota IKPI)
Walyani, Elisabeth Siwi. 2011. Asuhan Kebidanan Pada Kehamilan. Yogyakarta: Pustaka Baru Press
Waryana.2016.Promosi Kesehatan, Penyuluhan, Dan Pemberdayaan Masyarakat. Yogyakarta : Nuha Medika
Wawan & M. Dewi. 2016. Pengetahuan, Sikap Dan Perilaku Manusia. Yogyakarta: Nuha Medika
Winarsih. 2018. Pengantar Ilmu Gizi dalam Kebidanan. Yogyakarta : Pustaka Baru Press
Azizah, A & Meri. 2017. Tingkat Kecukupan Energi Protein Pada Ibu Hamil Trimester Pertama Dan Kejadian Kurang Energi Kronis. Media Gizi Indonesia, Vol. 12, No. 1 Januari–Juni 2017: hlm. 21–26. Journal [Online]. Diakses Dari :
https://e-journal.unair.ac.id/MGI/article/view/3224. [21 Maret 2019]
Prawita, Arsy dkk. 2017. Survei Intervensi Ibu Hamil Kurang Energi Kronik (KEK) di Kecamatan Jatinangor. JSK, Volume 2 Nomor 4 Juni Tahun 2017. Journal [Online]. Diakses Dari :
http://jurnal.unpad.ac.id/jsk_ikm/articel/view/12492. [21 Maret 2019]
Lestari, Noviani dkk.2017. Tingkat Pengetahuan Ibu Hamil Tentang Nutrisi Selama Kehamilan di Kudus. Jurnal Kesehatan Dan Kebidanan, Vol.7 No.1, ISSN : 2088-4109, Januari 2017, hlm 41-48. Journal [ online ]. Diakses Dari :
41-48-TINGKAT-PENGETAHUAN-IBU-HAMILTENTANG-NUTRISI=SELAMA-KEHAMILAN-DI-KUDUS-FINAL.pdf. [21 Maret 2019]
Nurhidayati,Anis dan Ernawati.2017. Hubungan Tingkat Pengetahuan Ibu Dengan Perilaku Pemenuhan Kebutuhan Nutrisi Selama Kehamilan. 154 Jurnal KesMaDaSka - Juli 2016. Journal [ online ]. Diakses Dari
https://scholar.google.co.id/scholar?q=jurnal+anis+nurhidayati+hubungan+tingkat+pengetahuan&hl=id&as_sdt=0&as=vis1=1oi=scholart#d=gs_qabs&u=%23p%3Dg71PRDPnAtMJ. [21 Maret 2019]
Purwaningrum, Yuniarsih. 2017. Pengetahuan Ibu Hamil Tentang Gizi Dengan Kejadian Anemia Selama Kehamilan. Jurnal Kesehatan Vol. 5. No. 2. Mei –Agustus 2017, ISSN : 2354-5852, e-ISSN : 2579-5783. Journal [ online ]. Diakses Pada : https://e_journal.unair.ac.id/MGI/article/view/3224. [21 Maret 2019]
Dinas Kesehatan Provinsi Jawa Timur. 2018. Profil Kesehatan Provinsi Jawa Timur Tahun 2017 [Online]. Diakses Dari : Www.Depkes.Go.Id>15_Jatim.2017. [18 Maret 2019]
Riskendas. 2018. Hasil Utama Riskendas 2018. [Online]. Diakses Dari : www.depkes.go.id. [21 Maret 2019]